Yeni bir araştırma anksiyete ve stresle başa çıkabilmek için yoganın şaşırtıcı faydalarını gösterdi.

4 Feb, 2021 .

Birçok çalışma gösterdi ki yoga; kandaki şeker seviyesini dengelemeye, kas-iskelet sistemindeki rahatsızlıkların giderilmesine, sinir sistemini yönetmeye ve kalp-damar (kardiyovasküler) sistemi dengelemeye yardım ediyor.

3.000 yıllık kadim bir gelenek olan yoganın, beden için çok iyi bir ilaç olduğu müjdeleniyor. Tempo yavaş ve sağlam, pozlar ise kolay. Kundalini yoga; esneme, fiziksel yoga pozları, nefes kontrolü, odaklanma, zihinsel farkındalık ve meditatif süreçler gibi fiziksel beden zindeliği ve farkındalığı temel alan birçok konuyu harmanlıyor.

Temel teknik; nefes alış verişlerinizi kontrol ederek pozların içinde esnemek ve konsantre olmaktır. Bu pratik sizi; kobra, okçu veya kedi – inek pozları gibi denge ve konsantrasyon isteyen pozların içinde akışta olduğunuz müddetçe, derin düşüncelerden ve endişelerden uzaklaştıracaktır. Bedeninize ve nefesinize odaklı kalmanız, linear beyninize gecikmiş bir mola verdirmenizi sağlar.
Sadece bir seanstan sonra, daha sessiz bir zihin, daha hafif bir his, tazelenmiş ve daha anlayışlı bir bakış açısına sahip olmak mümkündür.

Yeni Araştırma

Ancak yoga özellikle kronik gerginlik ve endişe yaşayan, Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB) olan kişilerde bu durumu azaltmak için zihinsel sağlığı geliştirmede nasıl etkili oluyor? YAB yaygın, zor bir rahatsızlıktır ve tedavisi bulunamamıştır. YAB’si olan birçok hasta, yoga dahil olmak üzere, tamamlayıcı ve alternatif tedaviler aramaktadır. Buna rağmen, yoganın etkinliğini destekleyen veriler veya bunların hastaların olumsuz düşünmeyi tanımlamasına ve yeniden çerçevelemesine yardımcı olan bilişsel davranışçı terapi (BDT) gibi birinci basamak tedavilerle mukayese edilmesi, üzerinde çalışılmaya muhtaç bir konudur.

New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesindeki yeni bir çalışma, YAB tanısı konmuş 226 kişiyi rastgele seçerek 3 farklı çalışma grubuna ayırdı. Çalışmanın amacı; Kundalini yoganın (93 katılımcı) ve BDT’nin (90 katılımcı) stres yönetimi konusunda eğitilen bir kontrol grubuna göre (43 katılımcı) daha yararlı olup olmadığını ve YAB tedavisinde yoganın BDT kadar etkili olup olmadığını belirlemekti. 3 ay sonra, 12 haftalık çalışma gösterdi ki; yoga yetişkinlerde önemli ölçüde YAB’yi azaltıyor. Hem Kundalini yoga hem de BDT tedavisi, stres yönetimi eğitimine göre daha etkiliydi, buna karşın BDT, Kundalini yogadan daha etkiliydi. Yoga pratiği yapan %54’lük kesimin tamamı, stres yönetimi eğitimin alan %33’lük kesime kıyasla ciddi bir gelişme ve YAB semptomlarında azalma gösterdiler. BDT ile tedavi edilen kişilerin %71’inde YAB semptomlarında azalma görüldü. Araştırmacılar yoganın YAB için yararlı olmasına rağmen BDT’nin en etkili tedavi yöntemi olduğunu söylüyor.

Araştırmanın Çıkarımları

Amerika Anksiyete ve Depresyon Derneği’ne göre; YAB her sene 6.8 milyon yetişkini, başka bir deyişle Amerika’nın %3,1’lik kesimini etkileyen yaygın bir durum. YAB hastaları hep kötü hisseden, felaketleri bekleyen veya para, kariyer ya da başka konularla ilgili çok endişeli olan insanlardır. Bu rahatsızlık ortada endişe edilecek bir durum olmadığında bile kişinin endişeli hissetmesine sebep olur. Maalesef birçok hasta temel tedavi yöntemlerine karşı gönülsüzdür ve çoğu yetişkin bu rahatsızlık için ilaç kullanmak istememektedir.

Yeni çalışma, popüler, mevcut ve pahalı olmayan yoga uygulamasının yetişkinlerde anksiyeteyi tedavi etmeye yardımcı olabileceğini öne süren bilimsel bir alan oluşturuyor. Düzenli pratiklerle iş sıkıntısını azaltmaya yardımcı olabiliyor. Baş araştırmacı, New York Üniversitesi Langone Health Psikiyatri Bölümü profesörü Dr. Naomi Simon; “Bulgularımız, güvenli ve yaygın olarak ulaşılabilinen yoganın bu rahatsızlığı olan bazı insanlar için semptomları iyileştirebileceğini ve genel tedavi yöntemlerimizde değerli bir araç olarak kullanılabileceğini göstermektedir." sözlerini kullanıyor.

Çeviri için sevgili Özge Özmen'e teşekkür ederiz.



Referanslar

Simon, N.A. et al. (2020). Efficacy of yoga vs cognitive behavioral therapy vs stress education for the treatment of generalized anxiety disorder: A randomized clinical trial. JAMA Psychiatry, 2020 DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2020.2496